Over Pom

Pom is een Labrador Retriever geboren op 5 december 2012. Ze is geboren in Groningen, maar woont vanaf 28 januari 2013 in Oosterhout, bij mij. Dit weblog gaat alleen over de belevenissen van Pom. Als je ook wilt lezen wat ik zoal meemaak, kan je hier kijken!

Voor meer info over Pom, haar ouders en haar fokker kun je hier terecht

Categorieën

Links

Archief

ZoekenDraait op PivotX - 2.3.6
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

Weer een update

Vrijdag 31 Oktober 2014 at 12:35 pm

Zo, daar ben ik maar weer eens. Pom is inmiddels bijna 2, dus het kan wel weer eens leek me. Het afgelopen jaar hebben we best veel ondernomen, met als hoogtepunt de vakantie in Schotland. Daar zal ik later nog een apart stukje over schrijven want anders wordt dit wel heel lang. 

Volgens mij hebben we het afgelopen jaar toch wel redelijk hard gewerkt qua training. Vorig jaar september gestopt bij de puppyjacht, maar inmiddels weer lekker aan de slag in een klein groepje (3 stuks). Ik heb wel het idee dat we de weg omhoog/vooruit hebben ingezet. We gaan gewoon lekker verder met de apporteeroefeningen en de gehoorzaamheid en dan volgend jaar maar eens kijken of we misschien een diploma kunnen halen op een clubdiplomadag of misschien bij de KNJV. Voor dat laatste moet Pom nog wel wild gaan apporteren, dat ziet ze nu nog niet zo zitten maar daar gaan we rustig mee aan de slag. Ik denk dat we in het voorjaar voor de C opgaan op een clubdiplomadag, kunnen we rustig wennen. Die oefeningen zouden op zich geen probleem moeten zijn voor Pom, maar met de zenuwen erbij lijkt dat me uitdaging genoeg. In het najaar dan misschien een B (of een nieuwe C-poging), we zien het wel! In ieder geval is de intentie er :D 

Verder hebben we dit jaar 3 shows gedaan, 2 in juni en 1 in september. 1 juni waren we in Bennekom bij de NLV in een enorme jeugdklasse (50 teven, duurde de hele dag zo'n beetje). Pom kreeg daar een uitmuntend maar geen plaatsing. Ik was al heel content met haar eerste U, en ze heeft het supergoed gedaan. 2 weken later traden we aan op de jachthondenshow in Arnhem (Papendal). Dit was een heel leuke show, met alle jachthondenrassen. Leuk opgezet en was een gezellige dag. Pom haalde 3U in de tussenklasse, hartstikke prima dus wederom. Daarna een korte showpauze (zoveel vind ik er ook niet aan, en het is best duur natuurlijk) en in september naar Epe voor de show van de LKN. Hier zat Pom weer in de tussenklasse en ze haalde een ZG. Ik vond dit haar beste show tot nu toe, ze stond hartstikke goed en kwispelde zelfs de hele tijd. Ze heeft zich echt prima gedragen. Helaas dus geen uitmuntend, maar ze is nog steeds even mooi :) Nu zit het showen er weer even op. Volgend jaar zullen we eens een poging doen in de open klasse! Alle verslagen staan trouwens op Pom's vaste pagina, te vinden in het menu rechts (Over Pom) 

Ter afsluiting nog wat foto's van het bruine gevaar ;) 

Foto-update

Maandag 04 November 2013 at 4:21 pm

Show KC De Baronie

Show NLV Almere

In de ardennen

Wandelen met Senna en Dieke, mooie foto's door Patty :)

10 jaar later...

Maandag 04 November 2013 at 11:51 am

Zo, dat is even geleden, mijn laatste update. Voordeel is dat er genoeg nieuwtjes zijn om een blogbericht mee te vullen. Pom is inmiddels 11 maanden, al een hele meid. Ze is eind september voor het eerst loops geworden. Dat is allemaal best gemoedelijk verlopen, geen last van huilende reuen voor de deur :P Ze was er zelf ook redelijk kalm onder, een beetje sloom af en toe. Nu maar afwachten of ze niet al te veel last krijgt van schijndracht over een paar weken, en daarna maar eens zien wanneer ze de volgende keer loops denkt te gaan worden. Veel mensen vragen me wel of ik haar niet laat steriliseren (castreren eigenlijk), maar dat zit in principe niet in de planning. Er zijn voordelen en nadelen aan, die ik hier nu niet ga opsommen maar zolang ze er geen last van heeft, blijft ze zoals ze is. Ze is nu nog zo jong en heeft haar hormonen ook nodig om een volwassen hond te worden, zowel lichamelijk als in gedrag. Want ze mag dan bijna een jaar zijn, volwassen is ze nog lang niet haha. 

Verder zijn we in september gestopt met de puppyjachttraining. De klik met de trainster was er niet en ik had er totaal geen plezier in op die manier. Daarom uiteindelijk gekozen om ermee op te houden en op zoek te gaan naar iets anders. Voor Pom was het op dat moment ook heel lastig om in een groepje te trainen en zich daarbij te concentreren, het blijft een beetje een pipo :) Ze heeft nu een paar maandjes relatieve rust gehad, waarbij ik wel gewoon doorgeoefend heb met haar. Ze begint nu toch wel wat rustiger te worden in haar koppie, is niet meer zo extreem gericht op alles wat beweegt. En 22 november hebben we onze eerste training op een andere plek, gaan we eens kijken of dat beter bevalt :) Ik heb er vertrouwen in en ook zin, leuk om weer aan de slag te gaan samen.

Daarnaast is Pom voor het eerst mee op vakantie geweest. Voor mijn verjaardag gingen we (mijn moeder, Pom en ik) naar de Ardennen, Vielsalm. We hebben daar van maandag tot vrijdag doorgebracht en dat was wel heel leuk. Lekker gewandeld en gerelaxt, en Pom heeft zich prima gedragen!

Nog meer nieuws: shows. We zijn na Uden nog op 2 shows geweest, de clubmatch van KC De Baronie (Breda) en de clubmatch van de rasvereniging NLV, in Almere. In Breda waren we met een heel groepje van een hondenforum waar ik veel te veel tijd spendeer haha. Dat was gezellig. Pom was de enige labrador en moest voor het eerst in de jeugdklasse aantreden. De keurmeester had net een nieuwe heup en Pom vond het allemaal wel gezellig, dus dat was niet een heel geslaagde combi maar goed. Haar keurverslag:

Jongedame van 9 maanden. Goed gevormd tevenhoofd. Scharend gebit. Goed gevormd oog. Prima oor. Goede toplijn. Passend lichaam. Prima otterstaart. Makkelijke, vlotte gangen. Goede vacht. Zeer temperamentvolle dame.

Op 15 september gingen we dus naar Almere voor de clubmatch van de NLV. Dit was eigenlijk Pom's eerste test in de jeugdklasse. Deze klasse bestond uit 20 teefjes, die helemaal op het eind van de dag in de ring mochten komen. Eerst alle 20, toen moesten er 10 uit (waaronder wij), zodat de keurmeester het in 2 keer kon keuren. Met een U moest je later terugkomen, alles lager dan Uitmuntend was meteen klaar. Wij hadden het eennalaatste nummer en moesten dus erg lang wachten. Toen er 10 uit de ring werden gestuurd, zijn we blijven wachten langs de kant. Achteraf had ik Pom beter nog even terug in de bench kunnen doen want voordat we aan de beurt waren, was Pommetje helemaal op haha. Ze wilde alleen nog maar snuffelen en op haar rug liggen. Ook schattig, maar niet heel erg de bedoeling. Pom kreeg een ZG, en de keurmeester had wel haar best gedaan om de positieve punten te benoemen.

Young chocolate who moved out very well. A little difficult to assess. Pleasing head with kind expression. Coat of lovely rich colour. Carrying just the right amount of weight. Would perhaps benefit from ring training.

Jonge chocolade teef met zeer goed gangwerk maar wat moeilijk te beoordelen. Aantrekkelijk hoofd met een vriendelijke uitdrukking. Vacht met prachtige donkere kleur en haar gewicht is precies goed. Zou wat ringtraining kunnen gebruiken. 


Na 4 showtjes denk ik dat we wel kunnen concluderen dat Pom's gangwerk wel 1 van haar pluspunten is, dat staat op ieder keurverslag zo'n beetje benoemd. Nu ze wat ouder wordt, wordt het gangwerk ook wat vaster. Althans, dat is de bedoeling. Binnenkort beginnen we met de conditietraining naast de fiets. Op de site van de rasvereniging staat een schema voor jonge honden. Omdat Labradors toch vrij forsgebouwde honden zijn, die lang tijd nodig hebben om volwassen te worden, houden we het voorlopig bij het schema voor de jonge hond, wat opbouwt naar 20 minuten langs de fiets draven. Ik heb al even geprobeerd wat Pom vond van naast de fiets lopen, en dat ging eigenlijk wel goed. Dus dat komt helemaal in orde :)

Volgens mij was dit het nieuws wel! Ik zal ook n og wat foto's opsnorren van door de maanden heen, voor in de volgende post!

Pom's tweede show

Maandag 12 Augustus 2013 at 12:45 pm

Zaterdag waren Pom en ik in Uden. Daar werd door de KC een show georganiseerd. Omdat ik Pom toch nog wel een keertje wilde laten oefenen in de puppyklasse (tot 9 maanden), als het nog niet echt ergens om gaat, hadden we ons ingeschreven. Marjolijn ging mee voor de morele support, en er waren ook een hoop bekenden met hun honden. 

Het was een show voor alle honden, in totaal deden er ongeveer 200 mee. Er waren 5 Labradors ingeschreven, waarvan Pom de enige was in de puppyklasse. Ze was dus al automatisch Beste pup van het ras, al voordat we de showring ingingen. Het ging best wel goed, Pom deed het heel netjes. Ze bleef goed staan en ze liep ook netjes mee. Af en toe ging ze wel zitten bij het staan, maar dat maakt allemaal nog neit zo uit, dat komt wel :)  Dit was haar keurrapport:

Aantrekkelijke pup, al mooi in verhouding zonder overdrijven. Mooi gevormd hoofd, goede lengte in voorsnuit, krachtig gebit, mooi oortje, goed geplaatst gedragen. Fraaie lange hals, al voldoende tonvormig lichaam, prima bone. Goede voorborst en borstdiepte. Goede hoekingen voor, bekken kon tikje vlakker, zag graag iets meer kniehoeking, mooi otterstaart. Prima vacht, goede kleur van liver, enthousiast temperament. Gaat al heel behoorlijk door de ring.
1Veelbelovend

Weer een heel positief keurverslag dus! Omdat Pom de enige Labradorpup was, mochten we in de middag in de erering verschijnen. Voor de mensen die niet precies weten hoe een hondenshow werkt, even een korte uitleg tussendoor. Er zijn heel veel hondenrassen. Deze rassen zijn verdeeld in 10 groepen. De groepen zijn als volgt: 

Groep 1 – Herdershonden en veedrijvers, bijv. de Border Collie, Duitse Herder, Mechelse Herder, Bobtail.
Groep 2 – Pinschers, Schnauzers & Molossers, hier zitten bijv. de Rottweiler, de Dobermann, maar ook de Berner Sennen en de Duitse Dog. Molossers zijn de grote, wat logge honden (Boxer, Mastiff, Bullmastiff, enz.)
Groep 3 – Terriërs, dus Jack Russell Terriër, Foxterrier, maar ook de Staffordshire Bull Terrier (Engelse Stafford) en de American Staffordshire Terrier (Amerikaanse Stafford) zitten in deze groep.
Groep 4 – Teckels, spreekt voor zich
Groep 5 – Spitsen en Oertypes, de keeshonden, husky’s en alles wat daar op lijkt
Groep 6 – Lopende Honden, honden die je bijv. op een slipjacht ziet, de zogenaamde Brakken. De Foxhound, de Beagle, de Basset. Ook de Rhodesian Ridgeback en de Dalmatier zitten in deze groep
Groep 7 – Staande honden, dit zijn alle honden die ‘voorstaan’ op wild. Hierbij zit bijv. de Pointer, de Weimaraner, de Duitse Staande, de Engelse en Ierse Setter en ook de Nederlandse rassen de Stabyhoun en de Drentse Patrijshond
Groep 8 – Retrievers, Spaniels en Waterhonden. Hier valt Pom dus onder, maar ook de Golden Retriever, de Cocker Spaniel en de verschillende waterhonden
Groep 9 – Gezelschapshonden. Als het klein is en veel haar heeft, hoort het meestal in deze groep. Maltezer, Shih Tzu, Pekingees, maar ook de Poedel.
Groep 10 – Windhonden, ik denk dat deze groep wel herkenbaar is :)

Dan heb je nog de verschillende klasses waar je je hond kan inschrijven. Babyklasse (4-6 maand), Puppyklasse (6-9 maand), Jeugdklasse (9 – 18 maand), Tussenklasse (15-24 maand), Openklasse (vanaf 15 maanden, maar meestal honden van 24 maanden of ouder), Veteranenklasse (vanaf 8 jaar). Dan heb je ook nog de Kampioensklasse (de hond heeft een kampioenstitel) , de Gebruikshondenklasse (in het geval van de labrador moet je dan aan een bepaalde jachteis voldoen) en de Fokkersklasse (als de fokker en de eigenaar van de hond hetzelfde zijn).   In al deze klasses wordt de beste hond uit die klasse gekozen, zowel bij de reuen als bij de teven (die worden dus niet door elkaar gekeurd, maar apart). Uit alle klassewinaars worden de beste reu en beste teef gekozen en die twee strijden tegen elkaar om de titel Beste van het Ras (BOB, Best of Breed). Dit alles uitgezonderd de baby- en de puppyklasse, waarbij de beste babyreu en babyteef strijden om Beste Baby, en hetzelfde met de pups. 

Lang verhaal kort, op een show met verschillende rassen strijden deze BOB’s dan in de rasgroepen om de titel Beste in de groep (BIG) en uiteindelijk strijden de groepwinnaars om de titel Best in Show (BIS). Alle Beste Baby’s (dus van alle rassen) strijden om de titel Beste Baby in Show en alle Beste Puppy’s om de Beste Puppy in Show. En al deze zogenaamde erekeuringen vinden plaats in de erering, aan het eind van de dag. Zo, hoop dat dat duidelijk is.. 

Terug naar Pom dan maar. Eind van de middag mochten we ons dus melden voor de erekeuring Beste Puppy in Show. Deze werd gedaan door Dhr. Douma. We mochten ons met ongeveer 15 andere pups melden in de voorkeur-ring, waar alle honden vast door de keurmeester worden bekeken zodat het in de erering een beetje opschiet :) Alle honden moesten in stand, de keurmeester bekeek ze allemaal even kort, daarna om de beurt heen en terug draven om het gangwerk te zien, en toen was het tijd om de erering in te gaan. En die was GROOT! Een heel eind hollen dus, want we moesten een heel rondje :) Gelukkig hadden we fans, want ik hoorde al aan de eerste lange zijde iemand POMMETJEUUHH roepen haha, helemaal geweldig. Daarna alle pups weer in stand, en kwam de keurmeester nog eens langsgelopen. Toen was het tijd om de eerste selectie te maken. Tot mijn grote verbazing werd ook ik naar het midden gewenkt. Terwijl de afgevallenen de ring verlieten, moesten wij ons weer opstellen. Hierna moesten we heen en weer lopen (van de keurmeester af en naar de keurmeester toe) en vervolgens weer een rondje lopen. Weer een selectie, de podiumkandidaten. En jawel, ook Pom en ik werden aangewezen. Onze tegenstanders waren twee prachtige jonge honden, een Tibetaanse Mastiff en een Rhodesian Ridgeback. We mochten nogmaals een rondje, daarna maakte de keurmeester de uitslag bekend. Pom was op plek 2 geeindigd en was daarmee Reserve beste puppy in show! Hartstikke geweldig :) Nou was het natuurlijk geen grote show met honderden honden enzovoorts, maar toch ben ik zo trots als een pauw haha.. Knappe puppy! 

En, het beste nieuws, er zijn ook foto’s! Gemaakt door Patty :) In de ochtend bij de keuring


En in de erering

En dit portretje is gemaakt door Jacqueline
Photobucket Pictures, Images and Photos

Pom zwom

Dinsdag 02 Juli 2013 at 01:51 am

Foto's!

En ook nog wat plaatjes op het droge